Allerjik Rinit Tedavisinde Neler Yapılır?

Allerjik rinit tedavisi dört aşamadan oluşur.

  1. Allerjen maddelerden uzak durulması,
  2. İlaç tedavisi,
  3. Aşı tedavisi,
  4. Cerrahi tedavi.

Testler ile belirlenen allerjenlerden veya hastanın şikâyetlerini artırdığını bilinen maddelerden uzak kalmak çok önemlidir. Ev hayvanlarının evden uzaklaştırılması, hayvan tüyleri içeren yastık, yorganların yerine inorganik örtülerin kullanılması allerjik reaksiyonların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Allerjik reaksiyonların azaltılması amacı ile antihistaminik tabletler ve lökotrien antagonistleri burun içindeki allerjik reaksiyonların azaltılması amacı ile kullanılabilir.

Kortizonlu, antihistaminikli ve kromolinli burun spreyleri kullanılabilir. İlaç tedavisinden fayda görmeyen ve allerji testlerinde çoklu allerjisi olmayan hastalara aşı tedavisi  (immünoterapi) uygulanabilir.

İmmünoterapi ile (aşı tedavisinde) hastalara allerjik olduğu saptanan madde deri içine veya dil altına artan dozlarda uygulanarak kişinin bu maddeye karşı alerjisinin azaltılması hedeflenir.

Allerjik riniti olan ve KBB muayenesi sırasında burun orta hat kemik eğriliği (septum deviasyonu), polip (kronik polipli sinüzit), burun içi etlerinde büyüme (konka hipertrofisi) saptanan hastalara şikayetlerinin azaltılması amacı ile uygun cerrahi tedavi uygulanabilir..

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Göz Atın