Tükürük Bezi Ameliyatı

Tükürük bezi ameliyatı, genelde tükürük bezinde oluşan tümörleri almak amacıyla yapılmaktadır. Tükürük bezi insan vücudunda iki şekilde bulunmaktadır. Bunlar minör ve majör tükürük bezleri olarak isimlendirilmektedir. Minör tükürük bezi, ağızdan başlayıp gırtlağa kadar uzanan mukoza yapısında yer almaktadır. Majör tükürük bezleri ise dilaltı, kulak önü, çene altında bulunmaktadır. Tükürük bezleri, ağız bölgesini dezenfekte eder, bağışıklık sistemini korur ve ağız boşluğunun kurumasını engeller. Bunun yanında sindirimi başlatır, gıdaların ısısını ayarlar, gıdaların dokusunu yumuşatarak yutmayı kolaylaştırır. Ayrıca ağız bölgesini virüslere karşı koruduğu da bilinmektedir.

Tükürük Bezi Ameliyatı Nedir?

Tükürük bezi ameliyatı, tükürük bezlerinde ortaya çıkan tümörlerin alınması amacıyla yapılmaktadır. Eskiden tükürük bezi ameliyatlarında tükürük bezlerinin tamamı alınmaktaydı. Ama günümüze bakıldığında bu kısımda bulunan sorunun tedavisi gerçekleştirilmektedir. Farklı tükürük bezi ameliyatları bulunmaktadır. Hastanın durumuna göre hangi işlemin uygulanacağına karar verilmektedir.

Bunlardan bir tanesi kulak önü tükürük bezi ameliyatı olarak adlandırılmaktadır. Ameliyat uygulanacak noktada sinirler bulunmaktadır ve bu durum hastaların endişelenmesine neden olmaktadır. Ancak doğru bir tedavi planlanması bu endişelerin giderilmesini sağlamaktadır. Genel anestezi uygulanan bir işlemdir. Kulak önü tükürük bezi ameliyatında kulağında ön kısmından çenenin altı kısmına kadar bir kesi açılmaktadır. Böylece operasyon gerçekleştirilmeye başlanmaktadır.

Bir diğer tükürük bezi ameliyatı ise çene altı tükürük bezi ameliyatı olarak tanımlanmaktadır. Yine genel anestezi ile gerçekleştirilen bir ameliyat olduğu bilinmektedir. Bu operasyonda çenenin alt kısmında bir kesi açılmaktadır.

Tükürük Bezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

‘’Tükürük bezi ameliyatı nasıl yapılır?’ sorusu merak edilenler arasında yer almaktadır. Ameliyat hastanın durumuna göre iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Tükürük bezi ameliyatlarından bir tanesi kulak önü tükürük bezi ameliyatı diğeri ise çene altı tükürük bezi ameliyatı olarak isimlendirilmektedir.

Kulak önü tükürük bezi ameliyatında hastaya genel anestezi uygulanmaktadır. Daha sonra hastanın kulağının ön kısmından çenenin altı kısmına kadar kesi açılmaktadır. Bu bölgede sinir bulunduğu için oldukça dikkatli gerçekleştirilmesi gereken bir ameliyattır. Ardından açılan kesi aracılığıyla tükürük bezlerinin bulunduğu kısma ulaşılmaktadır. Yüz sinirlerine dokunulmadan kanserli hücre alınmaya çalışılmaktadır. Ameliyat sonrasında ise kesi olan kısma dikiş atılarak ameliyat bitirilmektedir. Ortalama bir hafta sonra ise dikişler alınmaktadır.

Çene altı tükürük bezi ameliyatında ise hastaya genel anestezi uygulanmakta ve çene kısmına bir kesi açılmaktadır. Kesi aracılığıyla tükürük bezlerine ulaşılmaktadır. Böylece gerekli müdahaleler uygulanmaktadır. Ardından açılan kesi dikiş atılarak kapatılmaktadır. Bir hafta kadar duran dikişler daha sonra alınmaktadır.

Tükürük Bezi Alınınca Ne Olur?

Tükürük bezi alınınca ne olur? Tükürük bezi alınan hastanın bir süre hastanede yatması gerekmektedir. Hastanın durumuna göre ne zaman çıkacağı belirlenmektedir. Herhangi bir ağrısının olup olmadığı kontrol edilmektedir. Hastanın ameliyattan sonra bir hafta duş almaması gerekmektedir. Duş aldığı su sıcak veya soğuk olmamalıdır. Özellikle sıcak olmaması gerekir. Çünkü bu terlemesine neden olmaktadır. Ayrıca soğuk olduğunda ise üşüyeceğinden dolayı ılık bir duş alması gerekmektedir. Hastanın hastanede kalma süreci hastanın durumuna göre belirlenmekte ve buna uygun olan bir durum belirlenmektedir. Her hastanın durumu farklı olabilmektedir.

Tükürük Bezi Ameliyatı Neden olur?

Tükürük bezi ameliyatı neden olur? Tükürük bezi ameliyatı nedenleri arasında hastanın tükürük bezlerinde tümör oluşması bulunmaktadır. Özellikle 30 – 60 yaş arasında ve kadınlarda sıklıkla görülmektedir. İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. İki durum içinde cerrahi operasyon gerekmektedir. Tükürük bezi ameliyatı ile birlikte hastanın tükürük bezlerinde bulunan tümör alınmaktadır. Daha sonra tümörün tekrarlamaması için ameliyat bölgesine radyoterapi uygulanmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Göz Atın