Kristal Oynaması (BPPV)

Kristal Oynaması (BPPV)

Kristal oynaması baş dönmesinin en sebeplerinden biridir. Yaşanan tüm baş dönmelerinin yaklaşık 3’te biri iç kulakta bulunan kristallerin oynamasından kaynaklandığı bilinir. İç kulak kristalleri herkeste vardır ancak travmalar sonucunda denge problemine sebep olabilecek şekilde konumlanabilirler.

Kristal Oynaması Nedir?

İç kulak vücudun denge merkezlerinden biridir ve her kulakta birbirini dik açı ile kesen 3’er adet yarım daire kanalı bulunur. Bu bölgede yer alan ampulla ve makulalar yani otolit organlarda yer çekimini algılama yetisi olan hücreler bulunur. Bu hücrelerden olan otokonillerin yarım daire kanallarına kaçması ve duyu organına yapışarak iç kulakta kristal kayması olarak adlandırılan durumu oluşturur. Vertigonun ve denge probleminin en çok görülen sebebi olan kristal kayması ya da kristal oynaması problemi bazen yapılan tetkikler arasında gözden kaçabilmektedir. Bu yüzden baş dönmesi şikayetini aşamayan ve denge sorunları yaşayan pek çok kişi vardır. Ancak kristal kayması tedavisi oldukça kolay olan bir problemdir.

Kulak Kristalleri Neden Oynar?

Kulak kristallerinin kayması ya da oynaması çok büyük bir travma olmaksızın da gerçekleşebilen bir durumdur. Uzun süreli yolculuklar, enfeksiyon geçirmek, kafaya hafif de olsa bir darbe almak bu sağlık sorununa sebep olabilir ve kişinin denge sistemini olumsuz etkileyebilir. Kristal oynaması durumunda kişi sadece belirli bir pozisyondayken baş dönmesi durmaktadır. Farklı açılara manevra yaparak kafasını çevirdiğinde baş dönmesi yaşayabilmektedir. Şiddetli baş dönmesine bazı durumlarda farklı semptomlar da eşlik edebilmektedir.

Kulakta Kristal Oynaması Belirtileri Nelerdir?

Kulakta kristal oynaması olduğunda kısa süreli şiddetli baş dönmeleri görülür ve sağa ya da sola doğru kafa eğildiğinde bu baş dönmesi geçebilir. Belirli pozisyonda geçen baş dönmesi önemli bir belirtidir. Bazı kişilerde kafayı kaldırmak bazılarında ise sağa ya da sola çevirmek bu denge sorununu oluşturur. Ciddi baş dönmelerinde bulantı, kusma ve baş ağrısı da görülebilir.

 

kulakta-kristal-oynamasi-belirtileri-nelerdir

 

Kristal Oynaması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kristal oynaması tedavisinde öncelikle kişi muayene edilerek tanı konur. Kişi belirli açılarda yatırılarak göz hareketleri ve baş dönmesi olup olmadığı takip edilir. Oynamanın hangi kulakta ve ne açıda olduğu tespit edildikten sonra kişiye belirli manevralar yaptırılır ve bu işlem yaklaşık 5 dakika kadar sürer. Yüzde doksanın üzerinde başarı sağlayan bu yöntem sonrası hastanın 3 gün kadar belirli bir pozisyonda kalması gerekir. Bazı kişilerde boyunluk takılması önerilir. Bu sabit kalma durumu kristallerin tekrar oynamamasını sağlar. Bu süreçte kişinin ani hareketler yapmaması, uçakla seyahat etmemesi ve dikkatli olması gerekiyor. Ardından yeniden muayene gerçekleştirilir ve durumun düzelip düzelmediği incelenir. Kristallerin yerine oturduğu tespit edilirse kişi normal yaşamına dönebilir ve böylelikle baş dönmesinden ve denge probleminden kurtulabilir. Kristal oynaması tekrar edebilen bir problemdir ancak tekrar etmesi durumunda da tedavi yeniden uygulanabilir. Kristal kayması bazı kişilerde kendi kendine geçebilir ancak pek çok kişi tedaviye ihtiyaç duymaktadır.

Kulakta Kristal Oynaması Tehlikeli mi?

Birçok kişinin yaşadığı vertigo rahatsızlığı halk arasında kristal oynaması olarak da bilinir ve bu problemi yaşayan kişilerde denge problemleri ve baş dönmesi görülür. Hastalık kişinin hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve denge sorunları sırasında kazalara sebep olabilir. Tedavi edilebilen ve tedavisi oldukça kolay olan kristal oynaması sorununun başka ciddi bir tehlikesi bulunmamaktadır. Kulakta kristal oynaması şikayeti yaşıyorsanız Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan ve ekibi ile iletişime geçerek randevu alabilir ve kısa süre içerisinde tedavi olabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Göz Atın